Van egymillió eurója? Fektessen az irodapiacba!

Van egymillió eurója? Fektessen az irodapiacba!

 


Van egymillió eurója? Fektessen az irodapiacba!

Budapest megint kedvenc lett az irodapiacba pénzt ölő cégek körében. A német és osztrák befektetők mellett egyre több magyar és amerikai ingatlan alap és magán cég vásárol – szűrtük le a PropertyEU európai szaklap budapesti konferenciáján.

Egyértelműen vonzó lett és még néhány évig az is marad a magyar kereskedelmi ingatlanpiac az intézményi befektetők körében, s ez nagy szó a korábbi évek visszafogottsága után. 2016-ban 1,7 milliárd eurót költöttek irodaházakra, kiskereskedelmi egységekre, logisztikai központokra. Az irányadó irodapiacon a hozamok 6-6,5 százalék között mozognak, ez még 50-100 bázis ponttal magasabb, mint Varsóban vagy Prágában, úgyhogy egy ideig még ez lesz a fő szempont a befektetők körében.

A magyarok aránya 37-40 százalék között ingadozik pár éve, feljöttek viszont az amerikaiak, akik csaknem 17 százalékot hasítanak ki a hazai befektetési tortából. Mark Robinson, a Colliers International nemzetközi ügynökség közép-európai szakértője szerint az osztrákok és a németek immár a tengerentúliak mögé szorultak Magyarországon, de bármikor beelőzhetnek, főleg az eladó “A” kategóriás irodaházakat keresik, hiszen pénzük van a régebbi jelenlét miatt jobban ismerik a piacot. Az egész régiót tekintve a németeké a vezető szerep.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója – miközben hitet tett az irodapiac mellett – azt emelte ki, hogy nagy fantáziát lát a kiskereskedelmi piacban is, mert az erősödő vásárlóerő erre elég alapot ad. Kérdőjeleket is megfogalmazott azonban a magyar fejlődésről szólva. Eszerint kétségei vannak abban a tekintetben, hogy az uniós források elapadása és a várható európai központi kamatlábemelés után is képes lesz-e fenntartani az ütemet a magyar gazdaság, ami kihat az ingatlanpiacra is.

Török Árpád, az egész régióban ugyancsak jelen lévő TriGranit vezérigazgatója a munkaerőhiányt nevezte igen feszítőnek, különösen az ipari termelésben. A magyar piac korlátozott felvevőképessége miatt nem számít további ugrásszerű teljesítménynövekedésre az irodapiacon vagy a kiskereskedelmi ingatlanoknál. A bevásárlóközpontoknak egyenesen közvetlen veszély a dinamikusan növekvő e-kereskedelem, ami megfontolttá teszi a fejlesztőket is.

Jól jön ez ugyanakkor a raktárakat építőknek és üzemeltetőknek – mondta Vécsey Bence, a Colliers International befektetési szakértője, aki arra számít, hogy az Amazon sikertelen bevonzása után a következő nagy szereplő a magyar piacot fogja választani nagy európai elosztóbázisának, így a magyarok ugyan lemaradtak az Amazonról, de a szóban forgó nem európai nagy ágyú letelepedhet nálunk.

Több felszólaló is kiemelte: a növekvő infláció miatt már idén erőteljesen nőhetnek az irodabérleti díjak, s ha a nemzetközi kötvénypiacok – a minapi amerikai emelkedést követve – emelkedő hozamokkal reagálnak, akkor nehéz helyzetbe kerülnek azok az intézményi befektetők, amelyek jelentősebb súllyal szerepeltették ingatlan eszközeiket.

forrás: irodaterkep.hu